MİDE KANSERİ

MİDE KANSERİ

Mide kanserinin belirti ve bulguları nelerdir?

Yemeklerden sonra midede rahatsızlık hissi mide kanserinin tek belirtisi olabilir. Karın ağrısı çok şiddetli değildir ve genellikle önemsenmez. Kilo kaybı, iştahsızlık ve çabuk doyma ise genellikle geç dönem bulgulardır. Midenin yemek borusuna komşu kısmındaki tümörlerde gıdaların yutulması esnasında zorluk, takılma hissi olabilir. Midenin ince barsakla birleştiği yerdeki tümörlerde ise kusma en belirgin bulgudur. Bunların dışında ağızdan veya makattan belirgin veya gizli kanamalar olabilir.

Mide kanseri kimlerde görülür?

  • Helicobacter Pylori midede bulunabilen ve ülser, gastrit gibi yakınmalara neden olabilen bir bakteridir. Bu bakterinin midede varlığı ile mide kanseri ve mide lenfoması arasında ilişki olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak bu bakterinin her zaman hastalık oluşturması beklenmez; hastada genetik yatkınlık da varsa bu tür sorunları ortaya çıkardığı düşünülür.
  • Erkeklerde kadınlara göre iki kat daha fazla görülür.
  • Genellikle 50 yaşından sonra görülür, daha önce rastlanması genetik bir yatkınlığı düşündürür.
  • Tütsülenip, tuzlanarak saklanan ve koruyucu olarak nitrat kullanılan gıdalarla beslenen toplumlarda mide kanseri çok daha sık görülür. Taze meyve ve sebzelerin çok tüketilmesi ise mide kanserinde koruyucu etkiye sahiptir.
  • Sigara içilmesi.
  • Kansızlığın pernisyöz anemi dediğimiz B12 eksikliği ve gastrit ile beraber seyreden formunda mide kanseri riski artmıştır.
  • Aile öyküsü; Mide kanseri olan hastaların birinci derece yakınlarında mide kanseri görülme oranı yüksektir. Bunun yanında ailevi mide kanseri vakaları da vardır. Günümüzde şüpheli durumlarda CDH1/E-cadherin geninin mutasyonunun DNA testi ile saptanmasıyla ailevi mide kanseri hastalarına önceden tanı konulabilmektedir. Bu gen mutasyonunun saptandığı hastalarda tedbir olarak midenin çıkarılması önerilir ve meme kanseri için de tarama yapılır. Zira bu mutasyonla meme kanseri riski de artar.
  • Daha önce herhangi bir nedenle midesinden ameliyat olan hastalarda (özellikle ülser ameliyatı… ) 10-20 yıl sonra kanser gelişme ihtimali vardır. Mide ameliyatı geçiren hastaların herhangi bir şikayetleri olmasa da belli aralıklarla kontrol amaçlı endoskopik inceleme yaptırmaları gerekmektedir.

Mide kanseri tanısı nasıl konulur?

Üst gastrointestinal sistem endoskopisi (gastroskopi) mide kanseri tanısı için en uygun yöntemdir. Mide kanseri tanısı bilgisayarlı tomografi ile de konulabilir ancak tomografi erken vakaları gözden kaçırabilir.  Ancak endoskopi ve biyopsiyle tanı konulduktan sonra karın tomografisi mutlaka çekilir. Burada amaç hastalığın yayılımı ve evresi hakkında bilgi sahibi olmak ve tedaviyi buna göre planlamaktır.

 

Mide kanseri nasıl tedavi edilir?

Mide kanserinin en etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahinin fayda sağlamayacağı ileri evre vakalarda ise kusma veya kanama gibi komplikasyonların önlenmesi veya hastanın beslenmesinin sağlanması amacı ile de yapılabilir.

Cerrahi tedavinin amacı kanserli alanın tamamını geride hiçbir şekilde tümör bırakmayacak şekilde temizlemektir. Kanserin midedeki yerleşimine göre midenin tamamı (Total gastrektomi) veya bir kısmı çıkarılarak  (Subtotal gastrektomi) ameliyat gerçekleştirilebilir. Mide yerine getirilen ince barsakla, artık bir midesi olmasa da, hasta ameliyattan birkaç gün sonra eskisi gibi yiyip içmeye başlayabilir.

Mide kanserinin tedavisinde onkolojik tedavinin yeri var mıdır?

Radyoterapi ve kemoterapi mide kanserinin tedavisinde çok etkili değildir. Ancak bazı durumlarda ameliyat sonrası her iki yöntem de yardımcı yöntem olarak tedaviye katılmaktadır.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi

Randevu ve İletişim

Telefon numarasını arayarak veya hastanenin internet sayfasını ziyaret ederek muayene için randevu alabilirsiniz. Sorularınız için de mail atabilirsiniz.

Telefon:

+90 (216) 251 65 65

http://bezmialemdragoshastanesi.com

E-mail:  drbilsel@gmail.com

Instagram

Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *